"Setiap airmata yang mengalir mampu menghilangkan rasa tertekan"

Niat terbuku dalam hati~

salam semua,
kadangkala aku tertekan dengan kehidupan aku yang begini,
kesempitan wang itu perkara biasa..
namun sampai bila aku hendak macam ini??
itu kehendak Allah S.W.T..
aku hanya mampu berusaha dan berdoa kepada Allah S.W.T
aku ada cita-cita ku sendiri..
apa yang aku usaha kini ada matlamat kusendiri...
namun apa matlamat aku itu biarkan lah ia terbuku dalam hati..

memang betul kata orang,
nak berjaya itu akan bertemu dengan pelbagai-bagai dugaan..
namun siapa tahu disebalik dugaan itu tersimpan 1001 kebahagiaan di dunia dan akhirat?

aku bukan lah siapa-siapa hendak berkata-kata disini,
aku hanyalah pelajar biasa di institusi swasta.
siapa aku untuk berkata-kata?
namun renungkan setiap kata aku ini~

harta bukan segalanya??
siapa kata?
dengan harta kita boleh menegakkan agama..
dengan harta kita boleh membantu umat islam...
dengan harta kafir tidak pandang rendah pada kita..
yang penting apa yang kita lakukan itu halal..

percaya atau tidak jika aku kata bahawa duit segala-galanya sekarang??
jika anda belajar seperti saya di institusi swasta?
1.Makan?
1 hari kompem habis RM10?
30 hari?? 300

2.duit belanja?
1 hari kompem RM10?
30 hari? 300

kenapa aku kata duit belanja?? dengan duit itu lah kita hendak print assignment,
dengan duit itu lah kita hendak menaikkan cgpa kita dalam institusi swasta..

andai katalah aku kene bared dari final..
aku orang berada, dan aku boleh bayar duit saman bar itu Rm250 satu subject.. lepastu aku bayar lagi duit drop subject.. Rm250..
confirm-confirm gpa aku CEMERLANG.

ANDAI KATA PULA..
aku kene bared dari final, aku tak mampu bayar duit saman bar.. sudah pasti final aku absent dan gpa aku teruk, lepas itu confirm-confirm aku tak dapat sambung ptptn..
family orang susah..
apa akhir kita beb?

percaya atau tidak kalau aku cakap duit itu maruah kita??

mestilah, siapa kita kalau kita tiada wang?
cakap sepatah orang kata kau apa tahu???
engkau pun susah??
bodoh, cakap pandai buat tak reti??

Tiada duit, sudah pasti sehingga anak beranak, cucu cicit, turun temurun semua ikut sama.

akhirkata..
Berusahalah selagi anda boleh berusaha..

MUSUH ISLAM ADALAH KEMISKINAN DAN TANPA USAHA KERAS UNTUK BERJAYA..

MAHU KAH ANDA MENJADI MUSUH ISLAM??

CARI LAH PELUANG..


Read more...

MasaK TelUr Guna PerIuk NasI


Assalamualaikum semua,

Okeyh, kalau seBelum INi, Korang PErnaH BAca POst DimaNa AkU MasAk SArdin..
Dan KalI Ini AkU maSAk teLur menggUnaKan PErIuk Nasi..
=)

1. taKungkAn mINyaK DalAm PeriuK saMpai BErtaKUng.
2. Tekan suIS cOok Di pEriUk Nasi.
3. PanasKan MinyAk SehinGGa MEndiDih.
4. PecaHkan tElur ke dAlam PeriuK nAsi.
5. TunggU sehInggA TelUR maSak MengikUt SeleRa AndA.
6. AngKat Dan Tos kAn MinyAk dARi Telur.
7. HidanGkan

itu adAlah Cara-cara kAmi MasaK telUR..
Aku DaN QhairIel..
AT last..
teLur AyaM kaMi Jadi RupA Ini

AkU pUNya

















QhairiEL punYa

















Setelah seLesaI MenggorenG teLur..
Kami Ingin MemasAk NAsi..

NamUn PeriuK ini BeraSap dan Rosak..

mUNgkiN akIbat masaK telUR dalAm PEriUk nAsi kut?
=)




Read more...

Hidup Ini Ibarat Roda

hidup ini ibarat roda..
perpusing mengikut kitaran bumi..
sepertimana semua tahu..
kadangkala tahi di roda berada diatas..
dan kadang kala berada dibawah..
kita ibarat jalan..
kadang kala permukaan tayar bersih..
dan kadangkala permukaan tayar kotor...

Kadangkala kita dilemparkan dengan senyuman..
kadangkala kita dilemparkan dengan tangisan..
apa sahaja yang berlaku..
kita tetap perlu terima..

apa sahaja yang berlaku..
kita mesti ingat tuhan yang maha esa..
tuhan yang sentiasa bersama kita..
ALLAH SUBHANAWATA'ALA
berdoalah kepadanya..
ALLAH MAHA MENDENGAR..
bersujudlah padanya..
ALLAH MAHA PENGASIH..

seperti aku..
kadangkala aku tersenyum bersama teman..
yang ku ingat dianugerahkan dari Allah..
untuk menemani aku disini..
aku ingat doa ku termakbul..
untuk tidak sunyi disini..
tetapi aku lupa akan ujian..
yang Allah berikan pada kita..
ujian tidak semestinya kesusahan..
kadangkala ujian datang dengan kesenangan..
dan sekelip mata ia pergi meninggalkan..
dan kita hanya terkapai-kapai disini..
menjadi nisan yang kaku..

ujian demi ujian mendatang..
aku tetap tabah..
menghadapi ujian mu Ya Allah..
diselitkan dengan senyuman..
apa yang berlaku..
aku tetap tersenyum....

itu prinsip aku..
biar apa yang berlaku..
tiada siapa yang akan mengetahui..





Read more...

"Amadkhir's First Giveaway"


Salam Semua..
Dah Lama aku ta join BCR, slame ni aku usha jer..
skali aku join, aku dapat satu GiveAway contest daripada Cik Spanar Buruk..
Thanks ya. :)

First contest ni aku join sebab aku dah lama tak join blog contest kat blogger..













kontest ini ditaja oleh sepenuhnya http://amadkhir.blogspot.com.
kontest ini menjanjikan hadiah kacamata RayBan yang anggun lagi bergaya.. hehehe..
kontest ini juga menjanjikan topap RM10..
kepada pemenang-pemenang bertuah yg akan dipilih secara rawak..

ok.. itu sahaja..
Aku TAg :-


*random tag.

ok.. sekian.. wasalam..
:)

Read more...

OpeN houSe UNtuk HousemAte! :)

Salam,
semasa aku berada dalam kelapangan masa untuk menulis ni, aku nak menceritakan tentang perkara yang amat menarik berlaku pada semalam(07 september 2011).
Haha..
Setelah sekian nak dekat sebulan aku duduk di rumah ni, ini adalah pengalam pertama kami untuk memasak. itu pun setelah aku membawa periuk nasi dan beras.
saat ini Qhairiel nak masak sardin dan antara bahan-bahan nya ialah :-
  1. air
  2. satu tin sardin
  3. 3 biji bawang
  4. 2 biji limau purut
  5. kicap
  6. periuk nasi
  7. gunting
ok, mula-mula sekali kita orang dah agak bengong macam mana nak potong bawang dengan gunting. Namun dengan bakat kesenian pada diri kami, bawang itu dapat dipotong dengan gunting.
dah potong bawang tiba-tiba sekali lagi Qhairiel mengeluarkan satu persoalan.
macam mana nak potong masak kalau tiada minyak masak?
HahA!
jadi hasil nya,
Qhairiel memasak sardin itu dengan hanya menggunakan air panas.
dan cara-caranya ialah :-

  1. masak air paip sehingga suhu mencecah 100'c
  2. tuangkan satu tin sardin kedalam mangkuk dan asingkan ikannya.
  3. masukkan kicap lemak manis kipas udang secukup rasa.
  4. masukkan bawang dan kacau sehingga sebati
  5. setelah sebati masukkan ikan dan tuang air panas kedalam mangkuk itu tadi dan kacau sehingga betul-betul sebati
HaHa!
sebenar-benarnya rasanya sama seperti sardin di atas periuk.
marvelous!
terima kasih kepada Qhairil Dan Izzat kerana sudi buat open house untuk housemate.
anggaran beras yang dihabiskan pada hari itu :

4 Cawan Beras
makan 4 orang.
amacam? berselera tak?

sekian..
=)

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...